Patchouli (Pogostemon Cablin) * Sėklos * Paczuliai
10 €
Kiekis
Likutis: 223 vnt.
Pristatymo laikas: ~5 darbo dienos Lietuvoje.
Tiekėjas
Ethno-garden
97.1% teigiamų atsiliepimų
Įvertinimas
Populiarumas
Likutis sandėlyje
Pristatymas
Pristatymo laikas: ~5 darbo dienos Lietuvoje.
Pirkėjo atsiliepimas
Aprašymas
Daugiamečiai, krūminiai augalai iš Labiatae šeimos. Pavyksta iš tropinių Azijos regionų (Indijos, Šri Lankos, Taivano, Filipinų, Indonezijos, pietų Kinijos ir Malaizijos). Sunkus ir stiprus paczulės kvapas buvo naudojamas šimtmečius kvepalų, smilkalų, vabzdžių atbaidymo priemonių, alternatyvių vaistų ir kosmetikoje. Šiuo metu iš lapų distiliuojamas labai vertingas aliejus, plačiai naudojamas šiuolaikinėje kvepalų pramonėje.
Pasiekia iki 75 cm aukščio. Gėlės labai stipriai ir maloniai kvepia, žydi rudenį. Lapai tamsiai žali, plaukuoti.
Paczulė buvo ypač populiari 60-aisiais ir 70-aisiais JAV ir Europoje, daugiausia tarp hipių. Hare Krishna judėjimas taip pat prisidėjo prie šios populiarumo, nes buvo sakoma, kad dievas Krišna „gyvena“ paczulėje. Tai svarbus smilkalų ingredientas Rytų Azijoje, jos kvapas atbaido blogas ir neigiamas energijas. Paczulės aliejaus kvapas europiečiams suvokiamas kaip prabanga (greičiausiai tai susiję su senovinių prekeivių įpročiu, kurie, siekdami apsaugoti savo brangiausias medžiagas nuo vabzdžių, laikydavo jas kartu su augalo lapais, kai atveždavo prekes iš Azijos).
Šiuo metu paczulė turi plačią taikymo sritį šiuolaikinėje pramonėje (oro gaivikliai, plovikliai, kosmetika). Ji yra apie 1/3 šiuo metu gaminamų kvepalų dalis ir daugiau nei pusė atvejų vyrams skirtų kvepalų. Brazilijoje tradiciškai naudojama drabužių skalbimui ir gaivinimui, netgi arbatai. Keliose Azijos šalyse, tokiose kaip Japonija ir Malaizija, paczulė naudojama kaip priešnuodis įkandimams. Augalo kvapas ir aliejus naudojami tradicinėje medicinoje atsipalaidavimui sukelti. Kinų medicina rekomenduoja žolę galvos skausmui, gripui, peršalimui, pykinimui, viduriavimui ir pilvo skausmams. Tradicinėje azijietiškoje medicinoje ji naudojama kaip atsipalaidavimo priemonė, prieš galvos, pilvo skausmus ir viduriavimą. Ji rado savo vietą tarp geriausių priemonių kovai su uodais.
Paczulės aliejus turi antibakterinių savybių ir plačiai naudojamas kvepalų pramonėje ir aromaterapijoje (ramina, didina pasitikėjimą savimi ir kovoja su kaprizais). Paczulė naudojama odos priežiūrai: riebiai odai, riebaluotiems plaukams, išsiplėtusiems poroms, įtrūkusiai ir pažeistai odai, odos suglebimui po svorio netekimo, spuogams, egzema, dermatitui, varikozei, celiulitui.
Be to, paczulė padeda nervinio išsekimo būsenose ir kovoje su stresu. Paczulė taip pat naudojama kaip kondicionierius dredams.
Ji naudojama seksualinės šaltumo atvejais, todėl yra viena iš labiausiai vertinamų afrodiziakų pasaulyje.
